Monografija je prvenstveno namijenjena prijateljima i navijačima Nogometnog kluba Vinica, a moguće je da će zanimljive informacije o povijesti nogometnog sporta naći i širi krug zaljubljenika u nogomet ili sport općenito. Monografija je nastala kao želja autora za sačuvanjem i djeljenjem prikupljenih informacija o povijesti kluba.

U prvom poglavlju dan je pregled dosadašnje povijesti kluba kroz opise, fotografije, tablice, zapisnike utakmica, isječke iz novina, nogometne anegdote i popise igrača NK Vinice određenih razdoblja. U drugom je poglavlju dan osvrt na razvoj ostalih selekcija kluba (pionira, juniora, veterana i limaća), a u trećem su spomenuti predsjednici, treneri i drugi dužnosnici NK Vinice. U četvrtom su poglavlju evocirana sjećanja na suradnju sa SK Dinamom iz Beča, kao i na važnije prijateljske utakmice seniora i veterana NK Vinice. U petom je poglavlju dan kratki osvrt na taktičke fomacije koje je tijekom posljednjih pedesetak godina koristila seniorska momčad NK Vinice. U šestom je poglavlju dan tablični prikaz plasmana seniorske momčadi tijekom povijesti, a u pretposljednjem je poglavlju, u periodima od približno pet godina, napravljen pregled klubova Nogometnog saveza Varaždin po razinama natjecanja unatrag pedesetak godina. U posljednjem su poglavlju spomenuti sponzori koji su podržavali rad kluba zadnjih desetljeća, kao i sponzori koji su financijski potpomogli tiskanje ove monografije.

Monografija Nogometnog kluba Vinica ima 112 stranica i sadrži 67 slika, 29 tablica, 40 izvadaka iz zapisnika nogometnih utakmica te 21 „nogometni štiklec“ (zanimljive pričice ili anegdote vezane uz NK Vinicu).

Zainteresirani navijači, bivši igrači i prijatelji kluba koji bi željeli nabaviti Monografiju Nogometnog kluba Vinica mogu se javiti e-mailom na info@nkvinica.hr kako bi dobili detaljnije informacije o načinima realizacije nabave.